Feit of fabel; komt de hamburger uit Hamburg?

Gepubliceerd op: 23 januari 2024 door Brasserie 10

Ontdek of de hamburger echt uit Hamburg komt en proef onze Van Schaik Burger, een eerbetoon aan lokale traditie in onze schilderachtige polderboerderij.

Toppers Amsteldijk-4120-min.jpg

De hamburger, een culinair icoon over de hele wereld, heeft een mysterieuze en fascinerende geschiedenis. Een veelgehoorde claim is dat de hamburger zijn oorsprong vindt in Hamburg, Duitsland. Maar is dit werkelijk een feit, of berust het slechts op een fabel? Laten we duiken in de smakelijke geschiedenis van dit wereldberoemde gerecht.

De Duitse Connectie

Het idee dat de hamburger uit Hamburg komt, is niet zo vergezocht. In deze Duitse stad was in de 19e eeuw de 'Hamburg steak' een populair gerecht: een schotel van gehakt of fijngesneden rundvlees. Toen Duitse immigranten naar de Verenigde Staten trokken, namen ze hun culinaire tradities mee, waaronder de voorliefde voor gehakt rundvleesgerechten.

Een Amerikaanse Evolutie

Eenmaal in Amerika, begon de Hamburg steak zich te ontwikkelen tot iets nieuws. Door de uitvinding van de vleesmolen in de vroege 19e eeuw, kon gehaktvlees op grote schaal geproduceerd worden, wat leidde tot allerlei nieuwe creaties. Het is echter onduidelijk wie de eerste was die een gehaktvleesbroodje op een broodje legde en het een 'hamburger' noemde.

De Wereldtentoonstelling van 1904: Een Doorbraakmoment

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de hamburger is de Wereldtentoonstelling van 1904 in St. Louis. Hier werd de hamburger gepresenteerd aan een breed publiek, wat leidde tot zijn groeiende populariteit in de Verenigde Staten. Maar of dit de geboorteplaats is van de hamburger zoals we die nu kennen, blijft een onderwerp van debat.

Van Straatvoedsel tot Fastfood Fenomeen

In de loop der tijd transformeerde de hamburger van een eenvoudige snack tot een symbool van de Amerikaanse fastfoodcultuur. Ketens als White Castle en later McDonald's en Burger King hebben de hamburger geholpen zijn plaats te vinden in de harten (en magen) van mensen over de hele wereld.

Ontdek de Van Schaik Burger bij Brasserie 10

Nu we de mogelijke oorsprong van de hamburger hebben verkend, nodigen we je uit om onze eigen culinaire trots te ervaren: de Van Schaik Burger, een van onze toppers. Deze bijzondere burger, vernoemd naar de familie Van Schaik die de melkveehouderij runde op de plek van onze rustieke boerderij in de prachtige polder, is een eerbetoon aan zowel traditie als innovatie. Kom langs en proef hoe we een klassiek gerecht een lokale en unieke draai hebben gegeven.

Bekijk het hele menu